DIETETYK PRUSZKÓW, CATERING 537 845 776; 505 112 737
OK.PLAN

Zdrowe ciasto z batatów na ryżowym spodzie (bez glutenu, bez laktozy)

Zdrowe ciasto z batatów na ryżowym spodzie (bez glutenu, bez laktozy)

Składniki na spód:

  • 100 g mąki ryżowej
  • 2 żółtka
  • 60 g oleju kokosowego
  • 20 g cukru pudru z ksylitolu (rozdrobnij go w moździerzu lub młynku do kawy)
  • 1/2 łyżeczki sody/proszku do pieczenia
  • 2 łyżki wody
  1. Wszystkie składniki zagnieć i odstaw na 30 min do lodówki. Po upływie tego czasu ciastem wyłóż formę.

Składniki na masę:

  • 600 g batatów
  • 1 banan
  • 1/2 pomarańczy
  • 50 g mąki z ciecierzycy
  • 50 g ksylitolu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

1. Bataty umyj i przekrój na pół. Wstaw do piekarnika i piecz je do miękkości w 180-190 stopniach około 50 minut. Nakłuj widelcem, by sprawdzić czy są miękkie.
2. Po upieczeniu bataty ostudź, a potem obierz ze skórki. Przenieś do miski.
3. Dodaj sok z pomarańczy i banana. Składniki zblenduj.
4. Dodaj mąkę z cieciorki, cynamon i ksylitol. Wymieszaj.
5. Przelej na przygotowany spód.
6. Piecz przez około 20 minut w 175-180 stopni.
7. Roztop w kąpieli wodnej gorzką czekoladę i polej nią ciasto.

Wartość energetyczna w przeliczeniu na 1 porcję (tutaj około 12 porcji): 193,5 kcal
B: 3,2 g
T: 7 g 
W: 27,2 g
Bł: 2,7 g

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

%d bloggers like this: