DIETETYK PRUSZKÓW, CATERING 537 845 776; 505 112 737
OK.PLAN

Wytrawna tarta z krewetkami, pomidorkami koktajlowymi i świeżym szpinakiem

Wytrawna tarta z krewetkami, pomidorkami koktajlowymi i świeżym szpinakiem

Składniki na farsz:

  • 250 g świeżego szpinaku
  • 250 g krewetek
  • 400 g pomidorków koktajlowych
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 1 cała cebula 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 60 g sera mozzarella
  • sól do krewetek 
  • papryka mielona słodka do krewetek 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek do podsmażenia krewetek, cebuli i czosnku

Składniki na ciasto:

  • 60 g oleju kokosowego 
  • 2 całe jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 40 g jogurtu naturalnego
  • szczypta soli 
  • 150 g mąki owsianej 

Sposób przygotowania:

1. 2 jaja, olej kokosowy, mąkę, proszek, 40 g jogurt i sól połącz i wyrób ciasto. Wyłóż na blachę i piecz około 10 minut.
2. Przyprawione krewetki solą i papryką smażymy na oliwie z oliwek, potem dodajemy cebulę i czosnek. Wszystko dusimy na małym ogniu. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Przestudzamy.
3. mieszamy jogurt z pomidorkami, szpinakiem, serem, krewetkami i jajkiem.
4. Zalewamy przygotowane ciasto i pieczemy w 200 stopniach około 30 minut.

Wartość energetyczna jednej porcji (tutaj 12): 169,7 kcal

B:  11,0 g
T:  8,7 g
W: 11,0 g
Bł: 2,2 g

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

%d bloggers like this: