
Składniki na 3 porcje:
- 1 brokuł
- 140 g kaszy jaglanej (ZALETY KASZY JAGLANEJ)
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 jaja *
- kmin rzymski, kolendra, sól himalajska
Przygotowanie:
1. Ugotuj kaszę jaglaną (najpierw dokładnie wypłucz, by pozbyć się goryczki).
2. Ugotuj brokuły.
3. Brokuły i kaszę (po dokładnym odciśnięciu wody) wrzuć do blendera i zblenduj (w taki sposób, by wyczuwalne były kawałki brokuła).
4. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, kolendrę i jaja.**
5. Formuj kotlety i układaj je na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Piecz w 180 stopniach około 30 -40 minut. (ostatnie 10 minut z funkcją termoobiegu)
*jeśli jesteś na diecie wegańskiej, lub Twoja dieta nie dopuszcza jedzenia jaj, możesz je zastąpić zmielonym siemieniem lnianym
**jeśli okaże się, że masa jest zbyt „luźna” dodaj trochę płatków jaglanych, zwiążą nadmiar płynu
Wartość energetyczna w przeliczeniu na 1 porcję: 272 kcal
B: 14,8 g
T: 5,7 g
W: 37,7 g
Bł: 5,7 g