DIETETYK PRUSZKÓW, CATERING 537 845 776; 505 112 737
OK.plan

Wegetariańskie kotlety z kaszy jaglanej i brokuła

Wegetariańskie kotlety z kaszy jaglanej i brokuła

Składniki na 3 porcje:

  • 1 brokuł
  • 140 g kaszy jaglanej (ZALETY KASZY JAGLANEJ)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 jaja *
  • kmin rzymski, kolendra, sól himalajska

Przygotowanie:

1. Ugotuj kaszę jaglaną (najpierw dokładnie wypłucz, by pozbyć się goryczki).
2. Ugotuj brokuły.
3. Brokuły i kaszę (po dokładnym odciśnięciu wody) wrzuć do blendera i zblenduj (w taki sposób, by wyczuwalne były kawałki brokuła).
4. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, kolendrę i jaja.**
5. Formuj kotlety i układaj je na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Piecz w 180 stopniach około 30 -40 minut. (ostatnie 10 minut z funkcją termoobiegu)

 

*jeśli jesteś na diecie wegańskiej, lub Twoja dieta nie dopuszcza jedzenia jaj, możesz je zastąpić  zmielonym siemieniem lnianym

**jeśli okaże się, że masa jest zbyt „luźna” dodaj trochę płatków jaglanych, zwiążą nadmiar płynu

 

Wartość energetyczna w przeliczeniu na 1 porcję: 272 kcal

B: 14,8 g

T: 5,7 g

W: 37,7 g

Bł: 5,7 g

 

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

%d bloggers like this: