
Składniki:
- 250 g ciecierzycy (ugotowanej)
- 225 g suszonych pomidorów (w oleju z ziołami, odsączone)
- 200 g cebuli
- 200 g soczewicy zielonej
- 1 całe kurze jajo
- 4 ząbki czosnku
- pół łyżeczki kminu rzymskiego
Przygotowanie:
1. Soczewicę dokładnie wypłucz i ugotuj. Zblenduj z cieciorką.
2. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż z czosnkiem na patelni posmarowanej olejem.
3. Masę strączkową zblenduj z cebulką i czosnkiem, dodaj jajko i przyprawy.
4. Pomidorki odsącz, pokrój w kostkę i połącz z masą strączkową.
5. Smaż na patelni posmarowanej olejem.
Wartość energetyczna 1 porcji (przepis na 10 porcji): 176,6 kcal
B: 9,4 g
T: 4,7 g
W: 21,8 g
Bł: 5,8 g