DIETETYK PRUSZKÓW, CATERING 537 845 776; 505 112 737
OK.PLAN

Wegetariańskie gołąbki z soczewicą, pęczakiem i suszonymi grzybami

Wegetariańskie gołąbki z soczewicą, pęczakiem i suszonymi grzybami

Składniki:

  • kapusta
  • 100 g kaszy pęczak
  • 100 g zielonej soczewicy
  • 2 garści suszonych grzybów (można dać więcej)
  • 1 duża cebula
  • 1 jajko
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziela angielskie
  • kmin rzymski, sól himalajska, pieprz świeżo mielony

Przygotowanie:

1. Grzyby namocz dzień wcześniej.
2. Ugotuj je następnego dnia w lekko osolonej wodzie. Gotuj około 1,5 godziny. Następnie wyłów grzyby (odlej wywar,będzie Ci potrzebny) i drobno je pokrój.
3. Kaszę pęczak ugotuj na wywarze grzybowym.
4. Soczewicę dokładnie wypłucz,zalej wodą i gotuj bez przykrycia z dodatkiem liścia laurowego i ziela.
5. Cebulę pokrój w kostkę, podsmaż na patelni posmarowanej olejem, dodaj przeciśnięty czosnek.
6. Przestudzoną soczewicę, kaszę, cebulę z czosnkiem wymieszaj z grzybami. Dopraw. Wbij jajko i dokładnie wymieszaj.
7. Z kapusty oderwij wierzchnie liście. Pozostałe liście sparz wrzątkiem i odetnij z nich zgrubiałe części.
8. Farsz ułóż na środku liści i zawiń je jak krokiety – liść złóż na pół, załóż boki do środka i zroluj.
9. Gołąbki możesz ułożyć w garnku (na dno daj oderwane wierzchnie liście kapusty) i zalać wodą lub ułożyć w naczyniu żaroodpornym podlewając wodą i trzymać je w 160 stopniach około 30 minut.

Wartość energetyczna 1 gołąbka: 110 kcal
B: 5,3 g
T: 1 g
W: 19,9 g
Bł: 7,8 g

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

%d bloggers like this: