DIETETYK PRUSZKÓW, CATERING 537 845 776; 505 112 737
OK.plan

Wegetariańska zupa krem z brokuła, pora i cieciorki

Wegetariańska zupa krem z brokuła, pora i cieciorki

Składniki na 4 porcji:

  • 1/2 brokuła
  • 1 marchew
  • 3 plastry selera
  • 1 cukinia
  • 1 por (biała część)
  • 200 g ugotowanej ciecierzycy
  • 1 ząbek czosnku, kmin rzymski, rozmaryn, tymianek, kurkuma
  • 40 g koziego twarożku lub fety (można pominąć – w wersji wegańskiej)

Przygotowanie:

  1. Warzywa umyj. Brokuł i pokrojoną w plastry marchewkę oraz obrany seler pokrojony w kostkę wrzuć na wrzątek.
  2. W tym czasie pokrój cukinię w półplasterki i pora w talarki.
  3. Gdy brokuł będzie już prawie gotowy dodaj cukinię, ugotowaną cieciorkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw.
  4. Pod koniec dodaj plasterki pora. Zagotuj i wyłącz.
  5. Zblenduj zupę dodając twarożek kozi lub fetę.

 

Wartość energetyczna 1 porcji:  198 kcal

B: 13,2 g

T: 4,2 g

W: 19,7 g

Bł: 12,5 g

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

%d bloggers like this: