DIETETYK PRUSZKÓW, CATERING 537 845 776; 505 112 737
OK.plan

Wege burger z soczewicy z figami i sosem koperkowym

Wege burger z soczewicy z figami i sosem koperkowym

Składniki na burgera (7 porcji)

  • 300 g zielonej soczewicy
  • 125 g mozzarelli light
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 4 ząbki czosnku
  • zioła prowansalskie, kurkuma, ziarna kolendry (zmielone lub rozkruszone nożem) chilli, sól himalajska
  • sałata, figi świeże, ogórki

Sos koperkowy (3 porcje):

  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • niewielka ilość musztardy
  • koper (dużo!), sól himalasjka

Przygotowanie:
1. Soczewicę dokładnie wypłucz. Ugotuj bez przykrycia z dodatkiem liścia, ziela angielskiego.
2. Cebulę pokrój w kostkę, podsmaż na patelni posmarowanej olejem rzepakowym. Dodaj drobniutko pokrojony czosnek.
3. Mozzarellę zetrzyj na drobnych oczkach tarki.
4. Soczewicę zblenduj z cebulą, dodaj jajko, dopraw ziołami prowansalskimi, kurkumą, chilli, rozdrobnioną kolendrą.
5. Wymieszaj z mozzarellą.
6. Za pomocą zwilżonych dłoni formuj kotlety.
7. Piecz około 20-25 minut (sprawdź!) w 180 stopniach lub usmaż na patelni posmarowanej olejem rzepakowym.
8. Przygotuj sos koperkowy poprzez połączenie wszystkich składników.
9. Bułkę przekrój na pół, połóż na suchej patelni – trzymaj, aż będzie przyrumieniona.
10. Bułkę smaruj sosem, wyłóż warzywa i kotleta. Nakryj wierzchem bułki.

Wartość energetyczna 1 porcji: 488 kcal
B: 27,3 g
T: 8,3 g
W: 70,1 g
Bł: 12,3 g

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

%d bloggers like this: