DIETETYK PRUSZKÓW, CATERING 537 845 776; 505 112 737
OK.PLAN

Wegański pasztet warzywny

Wegański pasztet warzywny

Składniki:

 

  • 250 g ugotowanej soczewicy czerwonej
  • 200 g ugotowanej kaszy jaglanej 
  • 100 g pieczarek
  • 100 g cebuli
  • 60 g selera
  • 1 szt. pietruszki
  • 1 szt. marchewki
  • 30 g oleju kokosowego 
  • 4 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól według uznania 

 

Sposób przygotowania:

1. Dodatkowo przygotuj szklankę wody i przyprawy: 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku, 1/4 łyżeczki tymianku, łyżeczkę majeranku.
2. Gotuj soczewicę, lekko osoloną ok 15 minut.
3. Ugotuj kaszę.
4. Pokrój w kostkę cebulę i pieczarki. Zetrzyj na tarce warzywa. Smaż na 1 łyżce oleju.
5. Gotuj siemię lniane w 1 szklance wody przez ok 15 minut.
6. Na pozostałym oleju podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek.
7. Zmiksuj na gładką masę kaszę i soczewicę. Dodaj warzywa, czosnek i siemię lniane. Dopraw przyprawami.
8. Wyłóż keksówkę papierem do pieczenia i przełóż surowy pasztet do formy.
9. Piecz 30 minut w rozgrzanym piekarniku w temp. 180 stopni.

Wartość energetyczna jednej porcji ( tutaj 10):

E: 101,4 kcal
B: 4,3 g
T: 4,0 g 
W: 9,5 g 
Bł: 3,7 g 

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

%d bloggers like this: