DIETETYK PRUSZKÓW, CATERING 537 845 776; 505 112 737
OK.PLAN

Warzywna zupa tajska z curry

Warzywna zupa tajska z curry

Składniki na 5 porcji: 

  • 500 g brokuła (jedna główka)
  • 500 g mleczka kokosowego 
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 300 g fasoli szparagowej
  • 300 g cukinii 
  • 200 g papryki czerwonej
  • 140 g pora
  • 100 g cebuli (jedna duża)
  • 30 g czosnku (6 ząbków)
  • 30 g czerwonej pasty curry

1 porcja to 500 g zupy, 30 g ryżu i 7 krewetek tygrysich. 

Sposób przygotowania:

1. Cebulę i pora pokrój drobno, czosnek przeciśnij przez praskę.
2. Cebulę, pora i czosnek podsmaż na patelni. Dodaj pastę curry, podsmaż.
3. Wszystkie warzywa pokrój: brokuła podziel na różyczki, cukinię pokrój w półplasterki, paprykę w kostkę, fasolkę podziel na mniejsze kawałki.
4. Wszystkie warzywa dodaj do podsmażonej cebuli i czosnku, podsmaż. Dodaj odrobinę wody, odparuj ją (żeby warzywa troszkę zmiękły).
5. Warzywa zalej mlekiem kokosowym i pomidorami. Gotuj do miękkości warzyw.
6. Udekoruj danie porządną ilością pietruszki lub kolendry. 

 

Wartość energetyczna jednej porcji razem z

krewetkami i ryżem: 490,4 kcal

B: 30,2 g
T: 23,0 g 
W: 38,8 g
Bł.: 10,9 g

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

%d bloggers like this: