DIETETYK PRUSZKÓW, CATERING 537 845 776; 505 112 737
OK.plan

Tymiankowy indyk w oliwkach i pomidorach

Tymiankowy indyk w oliwkach i pomidorach

Składniki:

  • 600 g piersi z indyka
  • 3 pomidory
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • 200 g czarnych oliwek
  • 8 sztuk suszonych pomidorów
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 pęczka natki z pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki czubrycy zielonej
  • pieprz czarny świeżo mielony, sól himalajska

Przygotowanie:

1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
2. Selera obierz i zetrzyj na tarce. Włóż go do salaterki i skrop sokiem z cytryny, żeby nie ściemniał. Dokładanie wymieszaj.
3. Żółtko, musztardę, jogurt, sok z cytryny (tylko jeśli potrzeba), dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Odstaw w chłodne miejsce.
4. Mięso zamarynuj w czosnku, czubrycy, cytrynie, oliwie, soli i pieprzu. Obsmaż na rozgrzanej patelni (ale tylko przez minutkę żeby się zrumieniło z każdej strony – w środku ma być zupełnie surowe).
5. Przełóż mięso do naczynia żaroodpornego, zalej bulionem i sokiem z cytryny. Wstaw do piekarnika na 25 min.
6. Do naczynia z mięsem wrzuć pomidory suszone, pomidory świeże pokrojone w ćwiartki, oliwki. Polej całość sosem z mięsa. Wstaw do pieca na kolejne 20 minut.
7. Mięso podawaj z sosem majonezowym: schłodzony wcześniej jogurt z żółtkiem wymieszaj z selerem startym na tarce.

 

Wartość energetyczna 1 porcji (tutaj 5): 295 kcal
B: 27,7 g
T: 14,9 g
W: 11,3 g
Bł: 4,1 g

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

%d bloggers like this: