DIETETYK PRUSZKÓW, CATERING 537 845 776; 505 112 737
OK.plan

Twój przyjaciel – pietruszka

Twój przyjaciel – pietruszka

Kto dziś słyszał o pietruszce ? Prawie nikt… Tak, to ta biała marchewka.
Niestety, ten pyszny i zdrowy korzeń jest dzisiaj kojarzony tylko z bulionem na zupę… no, ewentualnie z sałatka jarzynową. BŁĄD !

Witaminki, witaminki…
Korzeń pietruszki jest bogatym źródłem wielu witamin i minerałów. Sprawdź sam !

? Witamina C
Jest silnym przeciwutleniaczem – wiążąc wolne rodniki zapobiega powstawaniu komórek nowotworowych oraz uszkodzeniom mózgu (przez wolne rodniki), dzięki czemu wspomaga leczenie i zmniejsza objawy chorób neurologicznych: choroba Alzheimera, schizofrenii, stwardnienia rozsianego, choroby Parkinsona.  Aktywuje pracę wielu enzymów. Jest również związkiem niezbędnym do syntezy kolagenu – utrzymuje tkankę łączną w doskonałej kondycji – szybciej goją się rany, złamania i siniaki, a krwotoki są dużo mniej obfite. Dodatkowo wspomaga układ odpornościowy, więc choroba, która nas dopadnie ma łagodniejszy przebieg, a jej objawy nie są tak dokuczliwe. Zabija bakterie powodujące próchnicę. Dobroczynnie wpływa też na serce i układ nerwowy.
? Tiamina (B1)
Bierze udział w metabolizmie węglowodanów i jest aktywatorem istotnych enzymów.
Tiamina przyspiesza gojenie się ran i wykazuje działanie uśmierzające ból. Bierze udział w syntezie neurotransmiterów ( substancje przekaźnikowe w mózgu – niosą informacje do poszczególnych komórek nerwowych), które warunkują prawidłowe przekazywanie impulsów nerwowych.
? Niacyna (B3)
Witamina PP warunkuje prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, uczestniczy w syntezie hormonów steroidowych (estrogeny, progesteron, testosteron, hydrokortyzol) oraz hormonów tarczycy – tyroksyny, i trzustki – insuliny. uczestniczy w tworzeniu czerwonych ciałek krwi, hamuje toksyczne działanie związków chemicznych i leków, reguluje poziom cholesterolu we krwi, rozszerza naczynia krwionośne, oddziałuje korzystnie na system nerwowy i stan psychiczny, poprawia ukrwienie skóry i kondycję włosów. Niacyna należy do najbardziej trwałych witamin, jest bowiem mało wrażliwa na wysoką temperaturę oraz działanie tlenu i promieni UV.
? Witamina E
Kolejny bardzo silny przeciwutleniacz. Wiążąc wolne rodniki zapobiega powstawaniu chorób neurodegeneracyjnych i kancerogenezie. Uczestniczy w tworzeniu czerwonych ciałek krwi, hamuje toksyczne działanie związków chemicznych i leków, reguluje poziom cholesterolu we krwi, rozszerza naczynia krwionośne, oddziałuje korzystnie na system nerwowy i stan psychiczny. Poprawia ukrwienie skóry i kondycję włosów.
? Potas
Jest aktywatorem wielu enzymów. Wspomaga prawidłowe przewodzenie impulsów nerwowych, wspiera odpowiedź komórkową, bierze udział w transporcie substancji odżywczych do komórek. Jest on również nieodzownym składnikiem przy pracy mięśni. Dzięki niemu mózg jest lepiej dotleniony, a to powoduje, że koncentracja i procesy myślowe ulegają poprawie. Obok sodu i chloru, potas stanowi podstawowy składnik elektrolityczny w komórkach ludzkiego organizmu.
? Cynk
Jest niezbędny w syntezie białka oraz kwasów nukleinowych, kieruje kurczliwością mięśni i jest substratem niezbędnym do syntezy insuliny. Cynk umożliwia utrzymywanie optymalnego stężenia witaminy A we krwi i jej zużycia przez tkanki. Poprawia sprawność intelektualną, szczególnie u osób w podeszłym wieku. Uczestniczy w procesie mineralizacji kości i regeneracji tkanek. Wpływa korzystnie na pracę układu odpornościowego.  Jest skuteczny w leczeniu trądziku różowatego i trądziku młodzieńczego (składnik diety na trądzik), poparzeń, wyprysków, wzmacnia włosy i paznokcie.

Mamy nadzieje, że nabrałeś ochoty na pietruchę !

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

%d bloggers like this: