DIETETYK PRUSZKÓW, CATERING 537 845 776; 505 112 737
OK.PLAN

Tortilla żytnia z pieczoną dynią i indykiem

Tortilla żytnia z pieczoną dynią i indykiem

Składniki:

  • 1 tortilla żytnia
  • 120 g piersi z indyka
  • kilka listków ulubionej sałaty
  • 200 g dyni
  • 1/5 cukinii
  • 1/2 pomidora lub 3 koktajlowe
  • 2 plasterki czerwonej cebuli
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • przyprawy: papryka słodka, chilli, oregano (lub inne zioła), sól himalajska, pieprz czarny

Sos (2 porcje):

  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka oleju lnianego
  • koper
  • 1/3 łyżeczki musztardy
  • sól himalajska, pieprz

Przygotowanie:

1. Dynię umyj i pokrój w słupki jak frytki. Dopraw papryką słodką, chilli i ulubionym ziołem (u nas tym razem oregano), polej łyżeczką oleju i dokładnie wymieszaj. Frytki wyłóż na blaszkę. Piecz w 180 stopniach około 20-25 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia dołóż na blaszkę cukinię oprószoną ziołami i pokrojoną w słupki.
2. Indyka pokrój w paski, skrop sokiem z cytryny, oprósz oregano, pieprzem i solą himalajską. Usmaż go beztłuszczowo.
3. Przygotuj sos: połącz jogurt z olejem lnianym, musztardą i koperkiem. Dopraw solą himalajską i pieprzem.
4. Tortillę wrzuć na chwilę na suchą patelnię. Gdy zrobi się ciepła, przełóż ją na talerz. Posmaruj ją sosem, wyłóż sałatę, frytki warzywne, pokrojone pomidorki koktajlowe lub zwykłego, piórka cebuli i mięso.
5. Zwiń tortillę, najpierw zakładając ją od dołu, a później zwijając boki.

 

Wartość energetyczna 1 porcji: 539 kcal
B: 37 g
T: 19,5 g
W: 49,6 g
Bł: 16,6 g

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

%d bloggers like this: