DIETETYK PRUSZKÓW, CATERING 537 845 776; 505 112 737
OK.plan

Tortilla z indykiem, salsą z mango i awokado

Tortilla z indykiem, salsą z mango i awokado

Składniki na 4 porcje:

  • 4 tortille żytnie
  • 500 g mięsa z indyka, skórka z cytryny, sok z cytryny, kmin rzymski
  • 1,5 awokado
  • 1 mango
  • 1 papryka czerwona
  • 2 marchewki
  • 2 ogórki
  • 150 g pomidorków
  • kawałek papryczki chilli
  • 1 łyżka miodu
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego

Przygotowanie:

1. Mięso zamarynuj w startej skórce i soku z cytryny; posyp kuminem, lekko posól. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (najpierw 10 minut grill, a później góra dół) około 30 minut. Następnie jeszcze ciepłe mięso pokrój w plastry.
2. Mango posiekaj w drobną kostkę, połącz z drobno posiekanym awokado, skrop sokiem z cytryny, dodaj miód, czosnek przeciśnięty przez praskę i drobno posiekaną papryczkę chilli.
3. Salsą smaruj placki, wyłóż na nią pokrojone w słupki warzywa (ogórki, paprykę, marchewkę oraz ćwiartki pomidorków) i indyka. Przed zwinięciem na każdej tortilli zrób kleks z jogurtu.
6. Podawaj na ciepło lub zimno.

 

Wartość energetyczna 1 porcji: 492 kcal
B: 33,5 g
T: 16 g
W: 51,6 g
Bł: 11,1 g

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

%d bloggers like this: