DIETETYK PRUSZKÓW, CATERING 537 845 776; 505 112 737
OK.plan

Tort dyniowy z masą kokosową

Tort dyniowy z masą kokosową

Składniki na dużą blachę:

  • 375 g mąki orkiszowej
  • 375 g dyni Hokaido startej na małych oczkach
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g ksylitolu
  • 5 jaj
  • skórka z 2 pomarańczy (wyszorowanych i sparzonych)
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 120 g orzechów włoskich/migdałów drobno posiekanych
  • opcjonalnie: rodzynki/żurawina/ ananas

Masa:

  • serek Philadelphia light (500g)
  • 3 łyżki miodu
  • 60 g wiórków kokosowych

Wszystkie składniki połącz.

Przygotowanie:

  1. Przesiej mąkę, proszek do pieczenia i wymieszaj z cynamonem w misce.
  2. W drugiej misce dokładnie wymieszaj jaja, ksylitol/erytrol, skórkę z pomarańczy i olej.
  3. Dodaj pokrojone orzechy, żurawinę/rodzynki/ananas oraz startą dynię.
  4. Dokładnie wszystko wymieszaj z mąką. Przelej masę do foremki i piecz około 1 godziny w temperaturze 180 stopni
  5. Po wystudzeniu przekrój na pół i przełóż masą kokosową (2/3 do posmarowania środka, 1/3 na wierzch ciasta).

Wartość energetyczna 1 kawałka (tutaj 16): 266 kcal
B: 4,9 g
T: 18,9 g
W: 17,6 g
Bł: 2,8 g

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

%d bloggers like this: