DIETETYK PRUSZKÓW, CATERING 537 845 776; 505 112 737
OK.plan

Tort czekoladowo – kokosowy z polewą „karmelową”

Tort czekoladowo – kokosowy z polewą „karmelową”

Składniki :

na spód:

  • 4 banany
  • 50 g kakao
  • 120 g mąki orkiszowej
  • 120 g mąki owsianej
  • 4 jaja
  • 30 g erytrytolu
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

na masę:

  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 400 g twarogu półtłustego
  • 70 g wiórek kokosowych
  • 80 g erytrytolu
  • 2 łyżki mąki kokosowej

na polewę:

  • 150 g suszonych daktyli

Przygotowanie:

1. Mąkę, proszek do pieczenia, erytrytol, kakao wymieszaj w 1 naczyniu.
2. W drugim rozgnieć widelcem banany, dodaj żółtka, olej rzepakowy i połącz. Dodaj zawartość naczynia z mąką. Zmiksuj.
3. Ubij pianę z białek i delikatnie dodaj do masy czekoladowej.
4. Piecz w 180 stopniach około 40 minut.
5. Ostudzone ciasto przekrój na pół.
6. Przegotuj masę: twaróg połącz z jogurtem, erytrytolem, mąką kokosową i wiórkami kokosowymi (gdyby masa była zbyt rzadka możesz dodać żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wrzącej wody). Powstałą masą kokosową przełóż ciasto – jeśli uznasz, że jest jej wystarczająco możesz cienką warstwę (jak my) rozsmarować na wierzchu ciasta.
7. Przygotuj sos: daktyle zalej wrzątkiem, odstaw na 15 minut. Następnie zblenduj je na gładką masę dozując wodę. Powstałym sosem polej tort.

 

Wartość energetyczna 1 kawałka (tutaj przewidzianych 16): 225 kcal
B: 7,8 g
T: 8,9 g
W: 25,6 g
Bł: 4,8 g

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

%d bloggers like this: