DIETETYK PRUSZKÓW, CATERING 537 845 776; 505 112 737
OK.PLAN

Tarta na owsianym spodzie z kremem budyniowym i brzoskwiniami

Tarta na owsianym spodzie z kremem budyniowym i brzoskwiniami

Składniki:

Spód:

  • 2 banany
  • 220 g płatków owsianych
  • 50 g roztopionego masła klarowanego/oleju kokosowego
  • 1 łyżka ksylitolu

Budyń:

  • 0,75 l mleka 1,5 % tłuszczu
  • 5 łyżek skrobi ziemniaczanej
  • karmelizowana skórka z cytryny (domowa)*
  • 6 łyżek ksylitolu

Brzoskwinie do dekoracji (około 8 sztuk)

 

Przygotowanie:

  1. Przygotuj spód: Banany rozgnieć widelcem, dodaj płatki owsiane, roztopione masło oraz 1 łyżkę ksylitolu. Tortownicę lub formę do tarty wyłóż masą (łącznie z bokami). Piecz w 180 stopniach 20 minut.
  2. Krem budyniowy: 2 szklanki mleka zagotuj, zaś w 1 szklance rozprowadź skrobię i ksylitol. Na gotujące się mleko wlej mleko z mąką, dodaj skórkę z cytryny i zagotuj. 
  3. Na ostudzony spód wyłóż gorącą masę budyniową. Poukładaj na niej owoce i zapiecz kolejne 15 minut.

Wartość energetyczna w 1 kawałku (tutaj 14): 220 kcal
B: 4,6 g
T: 5,7 g
W: 36,6 g
Bł: 2,7 g

* 3 cytryny dokładnie wyszoruj, zetrzyj z nich skórkę i wciśnij sok. Wrzuć na patelnię z 2 łyżkami miodu. Karmelizuj około 30 minut.

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

%d bloggers like this: