DIETETYK PRUSZKÓW, CATERING 537 845 776; 505 112 737
OK.PLAN

Tarta kokosowa z kremem budyniowym i owocami

Tarta kokosowa z kremem budyniowym i owocami

Składniki na spód:

  • 7 łyżek mąki kokosowej
  • 4 jaja
  • 1 łyżka ksylitolu
  • 1 łyżka oleju kokosowego (płynnego)

Masa:

  • 750 ml napoju ryżowego (lub zwykłego mleka)
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki ksylitolu
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 200 g borówek do dekoracji ciasta

 

Przygotowanie:

1. Połącz składniki na ciasto. Wyłóż nim formę tarty. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C około 15- 20 minut.
2. Przygotuj budyń: 500 ml mleka wlej do garnka z olejem kokosowym i ksylitolem, podgrzewaj na wolnym ogniu. Pozostałe mleko wymieszaj dokładnie z mąką ziemniaczaną. Uważaj, by nie zostały grudki. Gdy mleko zacznie się gotować, wlej mleko z mąką. Mieszaj, aż zacznie „bulgotać” i gotuj 1 minutę. Zdejmij z ognia.
3. Na ostudzone ciasto wylej budyń. Udekoruj borówkami.

Wartość energetyczna w przeliczeniu na 1 porcję (tutaj około 12): 148 kcal
B: 4,1 g
T: 5,2 g
W: 19,5 g
Bł: 4,1 g

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

%d bloggers like this: