DIETETYK PRUSZKÓW, CATERING 537 845 776; 505 112 737
OK.plan

Tarta dyniowo-pomarańczowa na czekoladowym spodzie

Tarta dyniowo-pomarańczowa na czekoladowym spodzie

Składniki na blaszkę 26 cm:
Spód:

  • 150 g mąki owsianej
  • 2 jaja
  • 90 g wiórków kokosowych
  • 50 g erytrolu
  • 3 łyżki kakao
  • 5 łyżek masła klarowanego/oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Warstwa dyniowo-pomarańczowa:

  • 2 pomarańcze
  • 350 g twarogu półtłustego
  • 600 g puree z dyni Hokkaido (upiecz dynię, a następnie ją zblenduj)
  • 60 g erytrolu
  • 1 łyżka miodu
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki żelatyny

Przygotowanie:

1. Wszystkie składniki starannie zagniatamy na zbitą masę (mąki, jaja, wiórki kokosowe, kakao, erytrol, proszek do pieczenia), wykładamy ciastem formę do tarty. Nakłuwamy widelcem ciasto. Pieczemy do zarumienienia około 25-30 minut w 180°C.
2. Karmelizowana pomarańczowa: skórkę ścieramy z pomarańczy, wciskamy sok pomarańczowy, dodajemy miód i redukujemy na małym ogniu około 20 minut.
3. Warstwa dyniowa: Puree połącz z serkiem i zblenduj na gładką masę. Dodaj sok z połowy cytryny i całej pomarańczy oraz karmelizowaną skórkę pomarańczową. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wrzącej wody. Dodaj erytrytol, jeśli uznasz, że masa jest mało słodka, możesz dodać go więcej. Wylej na podpieczony spód. Schowaj do lodówki.

Wartość energetyczna 1 porcji (tutaj 14): 198 kcal
B: 8,7 g
T: 10,5 g
W: 14,5 g
Bł: 4,3 g

 

Chcesz wiedzieć co kryje w sobie dynia? 

Poczytaj!

Wartość odżywcza dyni

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

%d bloggers like this: