DIETETYK PRUSZKÓW, CATERING 537 845 776; 505 112 737
OK.PLAN

Tarta bounty

Tarta bounty

SKŁADNIKI NA SPÓD

  • jedno jajko
  • 100g mąki owsianej
  • 35g rozpuszczonego oleju kokosowego/masła klarowanego
  • 30g ksylitolu/erytrytolu
  • 20g kakao
  • 1/2 łyżeczki soli himalajskiej

SKŁADNIKI NA KREM KOKOSOWY

  • 150 g wiórków kokosowych
  • 300 ml mleka
  • 100g ksylitolu/erytrytolu
  • 250 g sera ricotty
  • 2 łyżeczki żelatyny

SKŁADNIKI NA POLEWĘ

  • 50g gorzkiej czekolady

 

Wykonanie spodu:

1. Wszystkie składniki porządnie zagnieć. Ciastem wyłóż foremkę na tartę lub tortownicę, nakłuj widelcem. Schowaj na kwadrans do lodówki.
2. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 15 minut.
3. Gotowy spód pozostaw do przestygnięcia.

Wykonanie kremu:

1. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wrzątku.
2. Wiórki, mleko i ksylitol umieść w małym garnuszku. Całość gotuj około 10 minut – wiórki mają wchłonąć całe mleko. Po tym czasie masę kokosową zdejmij z ognia. Dodaj żelatynę. Przestudź.
3. Ricottę i zawartość garnuszka  połącz.
4. Gotowy krem wylej na upieczony spód i włóż do lodówki na kilka godzin.

Wykonanie polewy:

1. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
2. Polej nią ciasto.

Wartość energetyczna jednej porcji (tutaj 20): 244,3 kcal

B: 9,9 g
T: 13,8 g
W: 18,1 g
Bł: 2,8 g 

 

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

%d bloggers like this: