DIETETYK PRUSZKÓW, CATERING 537 845 776; 505 112 737
OK.plan

Szybkie ciasto czekoladowo-marchewkowe z orzechami

Szybkie ciasto czekoladowo-marchewkowe z orzechami

Składniki:

  • 400 g startej marchewki
  • 5 jaj (osobno żółtka i białka)
  • 220 g mąki owsianej
  • 1 pomarańcza
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120 g erytrolu/ksylitolu
  • 60 g orzechów włoskich (lub mieszanki ulubionych)
  • 50 g ciemnego kakao

Przygotowanie:

1. Pomarańczę dokładnie szorujemy, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 3 godziny.
2. Białka rozdzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli.
2. W misie blendera umieszczamy całą pomarańczę, żółtka, mąkę, kakao, startą marchew, erytrol/ksylitol, proszek do pieczenia i blendujemy na gładką masę.
4. Dodajemy pokrojone orzechy włoskie.
5. Po dokładnym wymieszaniu przelewamy do foremki i pieczemy w 170 przez około 1 godziny.

 

Wartość energetyczna 1 kawałka (tutaj około 12): 195 kcal
B: 7,9 g
T: 8,8 g
W: 17,9 g
Bł: 4,3 g

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

%d bloggers like this: