DIETETYK PRUSZKÓW, CATERING 537 845 776; 505 112 737
OK.plan

Szybki czekoladowiec z fasoli na kokosowym spodzie (bezglutenowy)

Szybki czekoladowiec z fasoli na kokosowym spodzie (bezglutenowy)

Składniki na blachę 26 cm:

Spód:

  • 110 g mąki kokosowej
  • 3 jaja
  • 30 g erytrytolu/ksylitolu

Przygotowanie:

1. Mąkę połącz z jajkami, dodaj erytrol. Zagnieć ciasto.
2. Spód o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia i za pomocą dłoni równomiernie rozłóż kokosowe ciasto.
3. Piecz w 180 stopniach do zrumienienia.

Masa czekoladowa:

  • 2 puszki czerwonej, konserwowej fasoli
  • 160 g suszonych daktyli
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady > 75 % kakao
  • 70 g kakao

Przygotowanie:

1. Daktyle zalej wrzątkiem. Odstaw na 15 minut. Po upływie tego czasu wodę przelej do szklanki, a daktyle odsącz.
2. Fasolę odsącz z zalewy i kilkukrotnie przelej wodą (wypłucz).
3. Gorzką czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
4. Fasolę zblenduj na gładką masę z daktylami, kakao oraz roztopioną czekoladą. W razie potrzeby dolej wody z moczenia daktyli.
5. Na ostudzony, kokosowy spód wyłóż masę czekoladową.
6. Udekoruj ulubionymi orzechami.

 

Wartość energetyczna 1 kawałka (tutaj 12): 189 kcal
B: 7,3 g
T: 6,1 g
W: 19,1 g
Bł: 7,9 g

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

%d bloggers like this: