DIETETYK PRUSZKÓW, CATERING 537 845 776; 505 112 737
OK.plan

Szybki chlebek bananowy z figami i orzechami

Szybki chlebek bananowy z figami i orzechami

Składniki:

  • 4 banany
  • 280 g mieszanki różnych mąk (u nas 120 g mąki owsianej, 100 g mąki orkiszowej i 60 g mąki ryżowej)
  • 4 jaja 
  • 20 g erytrolu/ksylitolu (tutaj według własnych preferencji)
  • 20 g oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 100 g orzechów laskowych
  • 3-4 świeże figi lub inne owoce np. gruszki, śliwki, jabłka, brzoskwinie

Przygotowanie:

1. Mąkę orkiszową oraz owsianą, proszek do pieczenia,cynamon i erytrol/ ksylitol wymieszaj dokładnie w misce.
2. W drugiej misce rozgnieć widelcem banany, dodaj żółtka, olej rzepakowy i mieszaj do połączenia składników.
3. Dodaj zawartość miski z mąkami i dokładnie zmiksuj.
4. Ubij pianę (z dodatkiem szczypty soli) z białek i delikatnie dodaj do masy. Dodaj również orzechy laskowe (możesz je trochę pokroić).
5. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Wylej do niej masę bananową. A na wierzchu ułóż pokrojone figi.
6. Piecz w 180 stopniach około 40 minut.

Wartość energetyczna w przeliczeniu na 1 porcję (tutaj 14 porcji): 228 kcal
B: 5,7 g
T: 11,1 g
W: 25 g
Bł: 3 g

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

%d bloggers like this: