DIETETYK PRUSZKÓW, CATERING 537 845 776; 505 112 737
OK.plan

Szybka szarlotka z orzechami włoskimi

Szybka szarlotka z orzechami włoskimi

Składniki:

  • 1,5 kg jabłek
  • 210 g płatków owsianych lub mąki owsianej
  • 75 g mąki ryżowej
  • 75 g orzechów włoskich
  • 2 jajka
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 60 g masła klarowanego
  • 50 g erytrytolu
  • 10 g cynamonu 

Przygotowanie:

1. Z płatków owsianych zrób mąkę. Połącz składniki na ciasto: jajka, masło klarowane, mąki i ksylitol/erytrol oraz pokrojone orzechy. 
2. Gotowe ciasto włóż do lodówki.
3. Jabłka obierz i pokrój w kawałki. Wrzuć na patelnię, dodaj cynamon i sok z cytryny. Chwilę podduś.
4. Połowę ciasta użyj do wyłożenia blaszki o średnicy 25 cm, zaś do drugiej połowy dodaj kokos – zrobisz z niej kruszonkę. Na spód wyłóż masę jabłkową, a na nią kruszonkę.
5. Piecz w temperaturze 180 stopni przez ok. 40-45 minut.

Wartość energetyczna 1 kawałka (tutaj 14): 217 kcal
B: 4,1 g
T: 1,3 g
W: 25,2 g
Bł: 4,3 g

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

%d bloggers like this: