DIETETYK PRUSZKÓW, CATERING 537 845 776; 505 112 737
OK.PLAN

Szybka cukinia faszerowana mięsem mielonym i oliwkami

Szybka cukinia faszerowana mięsem mielonym i oliwkami

Składniki na 2 porcje:

  • 2 cukinie
  • 350 g zmielonego filetu z indyka
  • 40 g sera Fety
  • 50 g czarnych oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 niewielka cebula
  • kmin rzymski, świeża szałwia, sok cytrynowy, pieprz

Przygotowanie:

1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
2. Cukinie przekrój wzdłuż na pół i wydrąż środek pozostawiając brzegi na około 1 cm.
3. Na patelni posmarowanej olejem rzepakowym podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
4. Mięso wymieszaj z podsmażoną cebulą, pokrojonymi oliwkami oraz pokrojoną w kostkę fetą. Dodaj świeżą, posiekaną szałwię, kmin, pieprz.
5. Z cukinii odlej zebraną wodę i za pomocą łyżeczki nakładaj farsz.
8.Zapiekaj w piekarniku w 180 stopniach przez pół godziny.
9. Podawaj udekorowaną świeżymi ziołami z ulubioną sałatką ( u nas sałatka z resztek cukinii) i kaszą.

Wartość energetyczna 1 cukinii: 356 kcal
B: 49,3 g
T: 9,1 g
W: 12,7 g
Bł: 5,4 g

 

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

%d bloggers like this: