DIETETYK PRUSZKÓW, CATERING 537 845 776; 505 112 737
OK.plan

Szakszuka z soczewicą – śniadanie mistrzów

Szakszuka z soczewicą – śniadanie mistrzów

Składniki na 2 porcje:

  • 1 papryka czerwona
  • 2-3 pomidory
  • 1 cebula
  • 70 g czerwonej soczewicy
  • 4 jaja
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy: kmin rzymski, chilli, papryka słodka, papryka wędzona, sól himalajska, oregano
  • do podania: na surowo oliwa z oliwek (1 łyżka na porcję), świeża bazylia

Przygotowanie:

1. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Paprykę wrzucamy na patelnię posmarowaną olejem rzepakowym, dodajemy do niej pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
2. Po chwili dodajemy do zawartości patelni pokrojone w mniejsze kawałki pomidory (możesz wcześniej usunąć z nich skórkę) i dokładnie wypłukaną czerwoną soczewicę.
3. Całość doprawiamy kminem rzymskim, chili (ilość według indywidualnych preferencji), oregano, słodką papryką, papryką wędzoną (jeśli lubisz jej posmak), gotujemy następne 3 minuty.
4. W 4 miejscach na patelni zrób miejsce na jajka.
5. W zagłębienia wbij jajka. Patelnię przykrywamy pokrywką.
6. Szakszukę trzymaj na patelni do momentu ścięcia jajek.
7. Przed podaniem posypujemy ją świeżą bazylią i polej oliwą.

Wartość energetyczna 1 porcji: 390 kcal
B: 21,6 g
T: 19,4 g
W: 28,4 g
Bł: 7,9 g

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

%d bloggers like this: