DIETETYK PRUSZKÓW, CATERING 537 845 776; 505 112 737
OK.plan

Świąteczny karp w kapuście

Świąteczny karp w kapuście

Składniki :

  • 800g karpia
  • 400g kapusty kiszonej
  • 7 łyżek suszonego majeranku
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 3 liście laurowe
  • 6 ząbków czosnku, posiekanych
  • 6 śliwek suszonych, pokrojonych w plastry
  • sok z cytryny
  • skórka otarta z cytryny
  • 150ml czerwonego, wytrawnego wina
  • 1 posiekana cebula
  • 50g masła

 

Przygotowanie:

Karpia pokrój na kawałki. W moździerzu rozetrzyj 3 ząbki czosnku, 3 łyżki suszonego majeranku i sok z połowy cytryny. Karpia natrzyj przygotowaną marynatą i odłuż do lodówki.

W tym czasie przygotuj kapustę :
Rozgrzej głęboką patelnię/garnek, dodaj masło, cebulę i 3 posiekane ząbki czosnku, pozostały majeranek, liście laurowe, śliwki, całość podsmaż. Wlej wino, zagotuj. Dodaj kapustę i duś, do średniej miękkości (dolewaj stopniowo wody, tak aby kapusta się nie przypaliła). Dopraw solą, pieprzem i skórką z otartej cytryny do smaku.

W naczyniu żaroodpornym układaj warstwami : przygotowaną kapustę, karpia (skórą do góry), kapustę.
Całość piecz w temperaturze 175 stopni przez ok. 1h.

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

%d bloggers like this: