DIETETYK PRUSZKÓW, CATERING 537 845 776; 505 112 737
OK.plan

Sok z kiszonego buraka

Sok z kiszonego buraka

Potrzebujesz:

– 3 l słoja

– 2 kg buraków

– 5 ząbków czosnku

– 2 łyżki soli (opcjonalnie ziele angielskie, liść laurowy)

– kawałek chleba na prawdziwym zakwasie

– przegotowanej letniej wody

Przygotowanie:

Buraki obierz, umyj, pokrój w kawałki (może być kostka – jak u nas, lub plastry. Później wykorzystasz je w sałatce lub zjesz solo ) i wrzucaj do słoika. Co jakiś czas dodaj obrany i pokrojony w plastry czosnek. W wodzie rozpuść sól. Zalej buraki. Na wierzchu połóż kawałek pieczywa (później możesz używać buraków z poprzedniego kiszenia).  Odstaw na 3-4 dni w ciepłe miejsce.  Kiedy barszcz ukiśnie, zlej go do butelki.

Pij na zdrowie!

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

%d bloggers like this: