DIETETYK PRUSZKÓW, CATERING 537 845 776; 505 112 737
OK.PLAN

Sernik z rabarbarem na owsianym spodzie

Sernik z rabarbarem na owsianym spodzie

Spód owsiany

Składniki:

  • 160 g płatków owsianych (niedokładnie zblendowanych)
  • 3 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 1 łyżka ksylitolu
  1. Zblendowane płatki, wymieszaj z rozpuszczonym olejem i ksylitolem. Z powstałej masy odłóż 4 łyżki, resztę wyłóż na spód formy o średnicy 26 cm i schowaj do lodówki.

Masa serowa

Składniki:

  • 650 g twarogu półtłustego
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 70 g ksylitolu
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • ekstrakt waniliowy
  1. Jogurt, zmielony twaróg, ksylitol, ekstrakt waniliowy lub wanilię, żółtka i mąkę ziemniaczaną dokładnie zmiksuj do połączenia składników (możesz wszystko wrzucić do misy blendera i zblendować).

Bezowa pianka

Składniki:

  • 2 białka
  • szczypta soki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 45 g ksylitolu

Przygotowanie:

  1. Przygotuj bezową piankę z 2 białek ubitych ze szczyptą soli, sokiem z cytryny i ksylitolem na sztywną pianę.

Rabarbar

Składniki:

  • 400 g rabarbaru
  • 4 łyżki ksylitolu
  1. Rabarbar pokrój w plasterki, posyp ksylitolem i chwilę przesmaż. Ostudź.

Składanie ciasta: Na schłodzony spód wyłóż masę serową, ułóż rabarbar, na którym umieścisz pianę.  Posyp ciacho odłożoną kruszonką. Piecz w 170 stopniach około 50-55 minut. Najlepiej na początku nakryj wierzch papierem, żeby kruszonka się nie przypaliła. Na ostatnie 10 minut zdejmij papier.

Wartość energetyczna w przeliczeniu na 1 porcję (tutaj 16 porcji): 158 kcal
B: 9,5 g
T: 5,1 g
W: 17,9 g
Bł: 1,3 g

print

2 komentarze - Dodaj komentarz
  • Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    %d bloggers like this: