DIETETYK PRUSZKÓW, CATERING 537 845 776; 505 112 737
OK.PLAN

Sernik z musem z mango

Sernik z musem z mango

Składniki:

Na spód:

  • 150 g mąki orkiszowej
  • 100 g masła
  • 50 g ksylitolu
  • 1 jajko, 1 żółtko

 

  1. Mąkę przesiej do miski, dodaj ksylitol oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło. Siekaj składniki nożem, następnie dodaj jajko i żółtko i połącz składniki w jednolite ciasto. Włóż je do lodówki na pół godziny.
  2. Schłodzonym ciastem wylep tortownicę o średnicy 26 cm. Piecz w 180 stopniach około 12 minut.

Składniki na masę serową:

  • 500 g sera ricotta
  • 300 g twarogu półtłustego
  • 5 jaj
  • sok i skórka startą z 1 cytryny
  • 120 g ksylitolu
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

  1. Twaróg połącz z ricottą. Zblenduj na gładką masę z żółtkami,ksylitolem, sokiem i skórką z cytryny oraz mąka. Dodaj delikatnie ubitą pianę z białek.
  2. Wyłóż masę na podpieczony spód.
  3. Piecz przez około 1,5 godziny w temperaturze 150 stopni – po upieczeniu piekarnik wyłącz, uchyl lekko drzwiczki i pozwól tak ostygnąć sernikowi.

Składniki na mus z mango:

  • 2 sztuki mango
  • Sok z cytryny
  • 40 g ksylitolu
  • 2 łyżki żelatyny

Przygotowanie:

  1. Mango obierz i usuń pestki. Zblenduj na gładkie puree.
  2. Puree z mango przelej do garnuszka. Dodaj ksylitol, sok z cytryny, zagotuj (puree powinno się wyraźnie zagotować). Zdejmij z palnika.
  3. Żelatynę rozpuść we wrzącej wodzie. Dodaj do musu .
  4. Gotowy mus wylej na sernik.

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

%d bloggers like this: