DIETETYK PRUSZKÓW, CATERING 537 845 776; 505 112 737
OK.PLAN

Sernik waniliowo-czekoladowy na słodkim, pełnoziarnistym spodzie

Sernik waniliowo-czekoladowy na słodkim, pełnoziarnistym spodzie

Składniki na spód:

  • 150 g suszonych daktyli
  • 50 g płatków owsianych
  • 40 g płatków jęczmiennych
  • 50 g płatków żytnich
  • 3 łyżeczki masła orzechowego

Składniki na masę twarogową:

  • 750 g półtłustego twarogu
  • 60 g jogurtu naturalnego
  • 90 g ksylitolu
  • 100 gorzkiej czekolady > 75 %
  • wanilia
  • 2,5 łyżki żelatyny

Przygotowanie:

1. Daktyle namocz we wrzątku. Odstaw na 15 minut i zblenduj (wodę z moczenia odlej, później stopniowo dodawaj w trakcie blendowania masy na spód). Dodaj płatki oraz masło orzechowe i kakao, dokładnie zblenduj składniki. Masą wylep spód o średnicy 25 cm. Włóż do lodówki na czas przygotowania twarogu.
2. Twaróg zblednuj z ksylitolem oraz jogurtem na gładką masę (uważaj, by nie było grudek!)  Dodaj wanilię lub ekstrakt waniliowy. Masę twarogową połącz z rozpuszczoną żelatyną. 
3. 2/3 masy wyłóż na czekoladowy spód i schłodź, zaś 1/3 połącz z rozpuszczoną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą.
4. Czekoladową masę wyłóż na warstwę waniliową. Schłodź minimum 2 godziny.

 

Wartość energetyczna 1 kawałka (tutaj 14): 233 kcal
B: 14,5 g
T: 7,5 g
W: 24,3 g
Bł: 2,7 g

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

%d bloggers like this: