DIETETYK PRUSZKÓW, CATERING 537 845 776; 505 112 737
OK.PLAN

Sernik tahini z borówkami

Sernik tahini z borówkami

Składniki na 16 porcji:

Spód:

  • 100 g mąki orkiszowej
  • 50 g tahini
  • 3 łyżki miodu

Masa serowa:

  • 600 g twarogu półtłustego
  • 50 ml mleka
  • 4 jaja
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 100 g ksylitolu/erytrolu
  • 200 g borówek

Polewa:

  • 50 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.
1. Okrągłą foremkę wykładamy papierem do pieczenia.
2. Mąkę orkiszową mieszamy z miodem oraz pastą tahini. Ciastem wylepiamy spód formy, podpiekamy w nagrzanym piekarniku przez 10-12 minut do zrumienienia.
3. Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 160 stopni i przygotowujemy kąpiel wodną. Na dnie piekarnika umieszczamy naczynie żaroodporne wypełnione do połowy wodą (zapobiegamy wysuszeniu i pękaniu sernika)
4. W misce umieszczamy twaróg, jajka, ksylitol/erytrol, mleko, skrobię i tahini (100g). Blendujemy całość do uzyskania jednolitej masy bez wyczuwalnych grudek twarogu.
5. Masę serową wylewamy na podpieczony spód. Układamy borówki ( świeże lub mrożone) i pieczemy około 50-60  minut.
6.  Roztapiamy gorzką czekoladę i polewamy nią sernik robiąc kleksy.

Wartość energetyczna w przeliczeniu na 1 porcję : 165 kcal
B: 11,2 g
T: 8,7 g
W: 10,4 g
Bł: 1,4 g

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *