DIETETYK PRUSZKÓW, CATERING 537 845 776; 505 112 737
OK.PLAN

Sernik orzechowy a’la Michałki

Sernik orzechowy a’la Michałki

Składniki:

 

na spód:

  • 250 g mąki owsianej
  • 40 g kakao
  • 3 jaja
  • 80 g ksylitolu
  • 80 g masła orzechowego

Przygotowanie:

1. Wszystkie składniki zagnieć na jednolitą masę, uformuj z niej kulę i podziel na 2 nierówne części. 
2. Pierwszą, większą częścią wyłóż spód blaszki o średnicy 25 cm. Włóż do lodówki na czas przygotowania masy serowej
3. Drugą część ciasta schowaj do lodówki.

 

na masę serową:

  • 500 g ricotty (odtłuszczonej)
  • 500 g półtłustego twarogu
  • 80 g masła orzechowego
  • 100 g ksylitolu
  • 3 białka jaj
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • ekstrakt waniliowy

Przygotowanie:

1. Wszystkie składniki (prócz białek) zmiksuj na jednolitą masę. Nie ubijaj jej zbyt długo, by masa nie była za bardzo napowietrzona. Z białek ubij pianę. Połącz ją delikatnie z masą serową.
2. Tak przygotowaną masę wylej na przygotowany spód. Na masę serową zetrzyj na tarce drugą część ciasta.
3. Sernik wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 15 minut w 200 stopniach, a następnie 40 w 160 stopniach.
4. Gdy sernik się upiecze, wyłącz piekarnik i pozostaw w nim ciasto do całkowitego przestygnięcia.

 

Wartość energetyczna 1 porcji (tutaj 20): 211kcal
B: 12,7 g
T:9,1 g
W: 18,3g
Bł: 1,7g

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

%d bloggers like this: