DIETETYK PRUSZKÓW, CATERING 537 845 776; 505 112 737
OK.plan

Sernik na czekoladowym spodzie

Sernik na czekoladowym spodzie

Składniki na spód

  • 100 g mąki owsianej
  • 2 łyżki kakao
  • 1,5 łyżki erytrolu
  • 4 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę serową:

  • 500 g twarogu półtłustego
  • 500 g jogurtu naturalnego 
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 3 jaja
  • 120 g erytrolu/ksylitolu (możesz dać więcej, jeśli lubisz słodsze wypieki)
  • ekstrakt waniliowy
  • 300 g dżemu porzeczkowego niskosłodzonego

Przygotowanie:

1. Spód: połącz mąkę, kakao, 4 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego, proszek do pieczenia i jajko połącz. Wyrób ciasto, obierz 1/3 i schowaj do zamrażalnika, a resztą wyłóż blachę. Piecz w 180 stopniach 10 minut.
2. Masa serowa: Jogurt zblenduj z twarogiem, żółtkami, erytrolem i skrobią.  Z białek ubij pianę. Pianę delikatnie połącz z masą serową. 
3. Składanie ciasta: Podpieczony spód posmaruj dżemem porzeczkowym. Na dżem wyłóż masę serową, a na nią zetrzyj resztę ciasta. Piecz około 50-60 minut w 180 stopniach.

Wartość energetyczna 1 kawałka (tutaj 16): 193 kcal
B: 10 g
T: 7,8 g
W: 19,7 g
Bł: 1,3 g

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

%d bloggers like this: