DIETETYK PRUSZKÓW, CATERING 537 845 776; 505 112 737
OK.PLAN

Sernik limonkowy na czekoladowym spodzie z truskawkami

Sernik limonkowy na czekoladowym spodzie z truskawkami

Składniki na spód (średnica formy – 25 cm)

– 180 g płatków owsianych
– 2 banany
– 5 łyżek ciemnego kakao
– 20 g ksylitolu
– 20 g masła klarowanego

Składniki na masę limonkową:

– 600 g półtłustego twarogu

– 100 g jogurtu naturalnego
– 100 g ksylitolu
– 4 limonki

Dodatkowo:

200 g truskawek

Przygotowanie:

1. Spód: w misce blendujemy płatki, banana, ksylitol, kakao i rozpuszczone masło. Masę wykładamy do formy i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania góry.
2. Dokładnie wyszoruj i sparz limonki. Zetrzyj z nich skórkę i wyciśnij sok.
3. Twaróg zblenduj z niewielką ilością jogurtu. Dodaj ksylitol, skórkę i sok z limonek. Dokładnie wymieszaj.
4. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wrzącej wody. Mieszaj do całkowitego jej rozpuszczenia. Przestudzony roztwór wlej do masy twarogowej.
5. Na czekoladowy spód wylej masę limonkową. Udekoruj truskawkami.
6. Schłodź w lodówce około 2 godzin.

Wartość energetyczna 1 kawałka (tutaj 12 kawałków): 209 kcal
B: 12,1 g
T: 9 g
W: 20 g
Bł: 2,1 g

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

%d bloggers like this: