DIETETYK PRUSZKÓW, CATERING 537 845 776; 505 112 737
OK.PLAN

Sernik kokosowy na bezglutenowym spodzie z sosem truskawkowym

Sernik kokosowy na bezglutenowym spodzie z sosem truskawkowym

Składniki na spód:

  • 80 g wiórków kokosowych (uprażonych na suchej patelni na złoty kolor)
  • 40 g płatków jaglanych
  • 50 g roztopionego masła klarowanego 

Wszystkie składniki zblenduj. Powstałą masą kokosową wyłóż dno blachy.

Składniki na masę serową:

  • 500 g półtłustego twarogu
  • 400 ml jogurtu naturalnego
  • 100 g ksylitolu
  • 70 g wiórków kokosowych
  • 2 łyżeczki żelatyny

Przygotowanie:

Twaróg blenduj z jogurtem, dodaj ksylitol oraz uprażone wiórki kokosowe. Do masy serowej dodaj rozpuszczoną w niewielkiej ilości wrzątku i przestudzoną żelatynę. Kokosowy twaróg wylej na spód i odstaw na 1 godzinę do lodówki, aż stężeje.

Do podania:

  • 400 g truskawek 

Truskawki zblenduj i polewaj nimi każdy kawałek sernika.

 

Wartość energetyczna w przeliczeniu na 1 porcję: 180 kcal
B: 8,6 g
T: 11,4 g
W: 10,1 g
Bł: 2,6 g

 

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

%d bloggers like this: