DIETETYK PRUSZKÓW, CATERING 537 845 776; 505 112 737
OK.plan

Sernik jaglany na orzechowym spodzie z truskawkami

Sernik jaglany na orzechowym spodzie z truskawkami

Składniki:

  • 100 g daktyli
  • 80 g masła orzechowego
  • 30 g wiórków kokosowych
  • 30 g sezamu
  • 40 g orzechów włoskich
  • 300 g kaszy jaglanej
  • 600 ml mleka 1,5 % tłuszczu (jeśli nie tolerujesz laktozy, zamień tradycyjne mleko na roślinne)
  • 90g + 20 g ksylitolu do truskawek
  • 300 g truskawek (mogą być mrożone)
  • 1 łyżka żelatyny
  • 4 łyżki migdałów w płatkach

Przygotowanie:

1. Daktyle zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na chwilę. Później odsączamy i blendujemy na pastę, dodajemy pozostałe składniki – orzechy, masło orzechowe, kokos, sezam, blendujemy ponownie. Ciastem wylepiamy formę. Wkładamy do lodówki.
2. Kaszę jaglaną wypłucz, ugotuj na mleku, dodaj ksylitol i ekstrakt waniliowy lub zetrzyj kawałek laski wanilii. Masę dokładnie znlenduj.
3. Truskawki przełóż do garnuszka, dodaj ksylitolu i podgrzej je na najmniejszym ogniu. Gdy powstanie gęsta masa, wyłącz z ognia, dodaj żelatynę i dokładnie wymieszaj.
4. Na orzechowy spód wyłóż waniliową kaszę, a na nią wylej truskawki. Całość posyp płatkami migdałowymi i schłódź..

 

Wartość energetyczna w przeliczeniu na 1 porcję (tutaj około 15):  222 kcal

B: 6,4 g

T: 9,5 g

W: 26,6 g

Bł: 2,7 g

 

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

%d bloggers like this: