DIETETYK PRUSZKÓW, CATERING 537 845 776; 505 112 737
OK.plan

Sernik (jaglany) na czekoladowym spodzie z frużeliną malinową

Sernik (jaglany) na czekoladowym spodzie z frużeliną malinową

Składniki na spód (wielkość blaszki 24 cm – około 15 porcji):

  • 120 g płatków owsianych
  • 200 g daktyli 
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 5 łyżek kakao

Masa kokosowa:

  • 300 g kaszy jaglanej
  • 600 g mleczka kokosowego
  • 100 g ksylitolu
  • wanilia

Frużelina malinowa:

  • 400 g malin (mogą być mrożone)
  • 1 łyżka żelatyny
  • sok cytrynowy
  • 40 g ksylitolu

Polewa czekoladowa – 1 tabliczka gorzkiej czekolady (> 75 % kakako)

Przygotowanie:

1. Daktyle zalej wrzątkiem, odstaw na 15 minut. Zblenduj płatki z kokosem, daktylami i kakao stopniowo dolewając wodę z daktyli. Powstałą masą wyłóż spód blaszki.
2. Kaszę jaglaną dokładnie wypłucz, ugotuj na mleku kokosowym, dodaj ksylitol oraz wanilię. Całość dokładnie zblenduj.
3. Przygotuj frużelinę: maliny przełóż do garnuszka, wymieszaj je z ksylitolem. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wrzącej wody. Postaw na palniku o małej mocy i podgrzewaj do rozpuszczenia się słodziwa. Dodaj cytrynę, dobrze wymieszaj i zdejmij z palnika. Połącz z rozpuszczoną żelatyną (dokładnie wymieszaj!). Powstałą frużelinę wyłóż na masę jaglaną.

4.  Polej rozpuszczoną czekoladą.

 

Wartość energetyczna w przeliczeniu na 1 porcję: 270,3 kcal

B: 5,2 g

T: 9,7 g

W: 36,6 g

Bł: 5,6 g

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

%d bloggers like this: