DIETETYK PRUSZKÓW, CATERING 537 845 776; 505 112 737
OK.PLAN

Sałatka z polędwiczką w rozmarynie i burakiem

Sałatka z polędwiczką w rozmarynie i burakiem

Składniki na 1 porcję:

  • 150 g polędwiczki wieprzowej (najlepiej kup 1 kg, zamarynuj i upiecz – możesz podzielić się z rodziną lub zamrozić)
  • sos sojowy 
  • świeży rozmaryn
  • 1 pieczony burak
  • 5 upieczonych pieczarek
  • 1 łyżka uprażonego na suchej patelni sezamu
  • 50 g komosy ryżowej
  • Sos: 1 łyżka oleju lnianego, sok z cytryny, sól, pieprz

Przygotowanie:

Mięso umyj w zimnej wodzie i osusz ręcznikiem papierowym, następnie w letniej wodzie rozpuść sól peklową (30 gram na 1 kg mięsa) wrzuć do roztworu polędwice, tak żeby były całe zanurzone w solance i na 3-4 doby do lodówki. Po upływie tego czasu, wyjmij mięso z roztworu i osusz ręcznikiem papierowym. Kolejno zrób marynatę z sosu sojowego grzybowego jasnego i rozmarynu. Rozmaryn zerwij z gałązek (możesz go troszkę posiekać, ale nie za bardzo). Możesz najpierw zamoczyć w sosie sojowym, potem obsypać rozmarynem, przekręcić na drugą stronę i również obsypać ziołem. Tak przygotowane schowaj do lodówki. Po jednej dobie jeszcze obróć w marynacie każdą polędwiczkę i zawiń w folię do żywności. Po zamarynowaniu wyjmij z folii i oczyść z rozmarynu ręką. Piekarnik ustaw na funkcję grill 180-200 stopni i grilluj w piekarniku przez 8-10 minut. Po tym czasie włóż do piekarnika naczynie żaroodporne wypełnione wodą i nadal piecz w temperaturze 220 stopni bez termoobiegu. Pieczemy polędwiczki około 10 minut w kąpieli parowej. Następnie wyjmujemy na 5 minut, żeby sobie odpoczęły. 

Komosę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Mięso kroimy w kostkę, łączymy z upieczonym burakiem, upieczonymi pieczarkami pokrojonymi w ćwiartki oraz szpinakiem. Przygotowujemy sos z oleju lnianego, soku z cytryny, soli i pieprzu. Podprażamy sezam. Całość mieszamy.

Wartość energetyczna: 555 kcal

B: 47,1 g

T: 22,5 g

W: 42,2 g

Bł: 10 g

print

2 komentarze - Dodaj komentarz
  • Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    %d bloggers like this: