DIETETYK PRUSZKÓW, CATERING 537 845 776; 505 112 737
OK.PLAN

Sałatka z polędwiczką, brukselką i pieczonym burakiem

Sałatka z polędwiczką, brukselką i pieczonym burakiem

Składniki na 6 porcji:

  • 1 kg polędwiczki wieprzowej
  • świeży rozmaryn
  • sos sojowy

Przygotowanie:

  1. Polędwiczkę umyj i zamarynuj zalewając sosem sojowym, w takiej ilości, by można było obtoczyć cały kawałek mięsa (na oko 😉 ).
  2. Polędwiczkę obłóż świeżymi gałązkami rozmarynu.
  3. Mięso owiń folią spożywczą i pozostaw w lodówce na 24 godziny. W międzyczasie możesz je masować.
  4. Polędwiczkę po przełożeniu do naczynia żaroodpornego wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz około 30-40 minut. 
  5. Po wyciągnięciu z piekarnika pozostaw na 10 minut, by „odpoczęła” i związała soki. 

Składniki na sałatkę (6 porcji) – jeśli chcesz zrobić mniej, zmniejsz ilość składników 😉

  • 6 buraków
  • 600 g brukselki
  • 8 łodyg selera naciowego 
  • 9 garści rukoli
  • 5 łyżek oleju lnianego, 3 ząbki czosnku, sok z 1 limonki, zioła prowansalskie, sól himalajska

Przygotowanie:

1. Buraki umyj, przełóż do brytfanki i piecz około 1-1,5 godziny w 180 stopniach (czas zależny od wielkości buraka. Uwaga! Niech będą al.dente – sprawdź ich miękkość widelcem)
2. Brukselkę oczyść, umyj i ugotuj w wodzie (około 4 minuty) z niewielkim dodatkiem mleka.
3. Upieczonego buraka pokrój w kostkę zaś seler naciowy w talarki.
4. Przygotuj sos: połącz olej lniany z przeciśniętym czosnkiem, sokiem z limonki i przyprawami.
5. Połącz pokrojone warzywa z sałatą, brukselką oraz pokrojoną polędwiczką.
6. Zjedz z ugotowaną kaszą.

Wartość energetyczna 1 porcji: 415 kcal
B: 44,5 g
T: 15,4 g
W: 8 g
Bł: 8 g

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

%d bloggers like this: