DIETETYK PRUSZKÓW, CATERING 537 845 776; 505 112 737
OK.plan

Rafaello z kaszy jaglanej (bezglutenowe, bezlaktozowe)

Rafaello z kaszy jaglanej (bezglutenowe, bezlaktozowe)

Składniki na około 8 porcji:

  • 90 g kaszy jaglanej*
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 3 łyżki miodu
  • aromat migdałowy
  • opcjonalnie: migdały

Przygotowanie:

1. Kaszę dokładnie wypłukaj i mocz przez kilka godzin, by pozbyć się goryczki.
2. Wypłukaną kaszę przesyp do garnka i zalej mlekiem.
3. Gotuj na najmniejszym ogniu, aż do całkowitego wchłonięcia mleka przez kaszę.
4. Jeśli po wchłonięciu mleka kasza będzie nadal twarda, podlej ją wodą.
5. Tymczasem na suchej patelni podpraż 100g wiórków kokosowych na złoty kolor.
6. Do gorącej kaszy dodaj złote wiórki, aromat migdałowy i miód.
7. Dokładnie mieszaj.
8. Z ciepłej (ale nie gorącej) masy formuj łyżeczką małe kulki i obtocz je w pozostałym kokosie.
9. Opcjonalnie: do każdej do środka dodaj migdała.

 

* jeśli nie znasz jeszcze korzyści, jakie niesie ze sobą jedzenie kaszy jaglanej nadrób zaległości 🙂 Przejdź do artykułu

Wartość energetyczna w przeliczeniu na 1 porcję: 187 kcal

B: 2,2 g

T: 10,8 g

W: 18,7 g

Bł: 3,5 g

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

%d bloggers like this: