
Z cyklu legalne słodycze. To zdrowe, zielone ciasto możesz zjeść nawet będąc na diecie 🙂
Składniki na tortownicę o średnicy 25 cm (12 porcji):
- 450 g szpinaku
- 4 jaja
- 150 g ksylitolu
- 200 g oleju rzepakowego
- 400 g mieszanki mąk (u nas owsiana, orkiszowa i ryżowa)
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- starta wanilia
masa:
- 500 g jogurtu naturalnego
- 2,5 łyżki żelatyny
- sok z cytryny
- skórka starta z cytryny
- 4 łyżki ksylitolu
- starta wanilia
do dekoracji: ziarna granatu
Przygotowanie:
Rozmroź szpinak i dokładnie odciśnij z niego wodę. Jaja ubijaj z ksylitolem około 10 minut, stopniowo wlewaj olej. Pod koniec wymieszaj ze start a wanilią. Do ubitej masy dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Zmiksuj. Połącz ze szpinakiem i wymieszaj łyżką.
Masę szpinakową wylej na wyłożoną papierem tortownicę. Piecz około 45-50 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka). Po upływie tego czasu wyjmij ciasto. Pozostaw do ostudzenia.
Przygotuj masę: żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wrzącej wody. Cytrynę dokładnie wyszoruj, sparz i zetrzyj z niej skórkę, którą dodasz do jogurtu. Jogurt zmiksuj z ksylitolem, żelatyną, sokiem z cytryny i skórką cytrynową.
Gdy ciasto wystygnie odkrój wierzch (mniej więcej na wysokości 2/3 placka). Włóż z powrotem do foremki. Przygotowaną masę wylej na ciasto (możesz zostawić na chwilę, żeby lekko się ścięła). Odkrojoną część placka pokrusz i udekoruj nim ciasto. Schowaj do lodówki na około 2 godziny. Przed podaniem posyp ziarnami granatu.
Wartość energetyczna 1 kawałka: 220 kcal
B: 9,9 g
T: 4,4 g
W: 34,2 g
Bł: 2,8 g
#tortszpinakowy #zdrowesłodycze #legalnesłodycze #dieta
#odchudzanie #dietetyk
Żona zrobiła na deser w niedzielę – przepyszny polecam!