DIETETYK PRUSZKÓW, CATERING 537 845 776; 505 112 737
OK.plan

Pyszny tort szpinakowy

Pyszny tort szpinakowy

Z cyklu legalne słodycze. To zdrowe, zielone ciasto możesz zjeść nawet będąc na diecie 🙂

Składniki na tortownicę o średnicy 25 cm (12 porcji):

  • 450 g szpinaku
  • 4 jaja
  • 150 g ksylitolu
  • 200 g oleju rzepakowego
  • 400 g mieszanki mąk (u nas owsiana, orkiszowa i ryżowa)
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • starta wanilia

masa:

  • 500 g jogurtu naturalnego 
  • 2,5 łyżki żelatyny
  • sok z cytryny
  • skórka starta z cytryny
  • 4 łyżki ksylitolu
  • starta wanilia

do dekoracji: ziarna granatu

Przygotowanie:

Rozmroź szpinak i dokładnie odciśnij z niego wodę. Jaja ubijaj z ksylitolem około 10 minut, stopniowo wlewaj olej. Pod koniec wymieszaj ze start a wanilią. Do ubitej masy dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Zmiksuj. Połącz ze szpinakiem i wymieszaj łyżką. 

Masę szpinakową wylej na wyłożoną papierem tortownicę. Piecz około 45-50 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka). Po upływie tego czasu wyjmij ciasto. Pozostaw do ostudzenia.

Przygotuj masę: żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wrzącej wody. Cytrynę dokładnie wyszoruj, sparz i zetrzyj z niej skórkę, którą dodasz do jogurtu. Jogurt zmiksuj z ksylitolem, żelatyną, sokiem z cytryny i skórką cytrynową. 

Gdy ciasto wystygnie odkrój wierzch (mniej więcej na wysokości 2/3 placka). Włóż z powrotem do foremki. Przygotowaną masę wylej na ciasto (możesz zostawić na chwilę, żeby lekko się ścięła). Odkrojoną część placka pokrusz i udekoruj nim ciasto. Schowaj do lodówki na około 2 godziny. Przed podaniem posyp ziarnami granatu. 

 

Wartość energetyczna 1 kawałka: 220 kcal

B: 9,9 g

T: 4,4 g

W: 34,2 g

Bł: 2,8 g

 

 

#tortszpinakowy #zdrowesłodycze #legalnesłodycze #dieta 

#odchudzanie #dietetyk

print

Jeden komentarz - Dodaj komentarz
  • Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    %d bloggers like this: