DIETETYK PRUSZKÓW, CATERING 537 845 776; 505 112 737
OK.PLAN

Pyszne ciasto kokosowo-truskawkowe

Pyszne ciasto kokosowo-truskawkowe

Składniki:

Na spód:

  • daktyle ok 150g 
  • orzechy nerkowca (możesz użyć innych, ulubionych orzechów)
  •  wiórki kokosowe 100 g
  • Galaretka truskawkowa: 
    truskawki (świeże lub mrożone), ok 200g; 30 g ksylitolu, sok i skórka starta z 1 limonki oraz żelatyna ok 2 łyżeczki

Pianka kokosowa:

  • mleko kokosowe, ok 200g 
  • wiórki kokosowe, ok 50g 
  • ksylitol (opcjonalnie)

 

Przygotowanie:
Możesz użyć świeżych lub mrożonych truskawek.
1. Daktyle zalej wrzątkiem, odstaw na 1h. W tym czasie:
2. Ksylitol zmiel na puder.
3. Truskawki (umyte i odszypułkowane lub rozmrożone) wrzuć do garnka, zasyp ksylitolem, dodaj sok i skórkę startą z 1 limonki (pamiętaj, aby cytrusa wcześniej sparzyć).
4. Wymoczone daktyle odlej (wody z moczenia nie wylewaj – może się przydać. Daktyle zblenduj z orzechami i wiórkami.
5. Spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia wypełnij orzechowo-daktylową masą. Masę dokładnie ugnieć i wyrównaj. Blachę zabezpiecz folią i odstaw na godzinę do zamrażarki.
6. Po zagotowaniu się owoców, zblenduj je dokładnie. Po upływie godziny od zamrożenia spodu: dodaj żelatynę energicznie mieszając (aby nie powstały grudki).
7. Truskawkową masę wylej na spód ciasta. Odstaw do przestygnięcia, następnie zabezpiecz folią i odstaw do zamrażarki (aż galaretka stężeje).
8. Mleko kokosowe ubij z wiórkami kokosowymi (w razie potrzeby dosłodź ksylitolem).
9. Na truskawkową galaretkę wyłóż masę z mleka kokosowego. Ciasto podawaj obsypane wiórkami kokosowymi.

 

Wartość energetyczna 1 porcji (tutaj 12): 170 kcal
B: 3 g
T: 9 g
W: 15 g
Bł: 4 g

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

%d bloggers like this: