DIETETYK PRUSZKÓW, CATERING 537 845 776; 505 112 737
OK.PLAN

Prosty makaron z krewetkami

Prosty makaron z krewetkami

Składniki na 3 porcje:

  • 450 g krewetek tygrysich
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 1 cukinia
  • 2 garści szpinaku
  • 1 cebula
  • 100 ml białego, wytrawnego wina
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • papryczka pepperoni
  • 3 łyżki oleju lnianego

Przygotowanie:

1. Cebulę pokrój w piórka. 2 ząbki czosnku w pokrój plasterki, papryczkę pepperoni drobno posiekaj.
2. Rozgrzej 1/2 łyżki oliwy na patelni, zeszklij na niej cebulę, czosnek i papryczkę.
3. Dodaj pokrojoną w kostkę cukinię. Duś 4 minuty i dodaj szpinak.
4. Na osobnej patelni rozgrzej 1/2 łyżki oliwy, wrzuć pokrojony 1 ząbek czosnku i kawałek pokrojonej pepperoni. Zeszklij. Dodaj połówki pomidorków koktajlowych, podduś, aż puszczą sok (możesz trochę posilić solą himalajską). Wrzuć krewetki. Podsmaż minutę. Zalej winem. Duś, aż zmienią kolor z szarego na różowy (jeśli kupiłeś surowe krewetki. Jeśli miałeś wcześniej parzone duś około 7 minut)
5. Krewetki z pomidorkami i sosem z patelni przerzuć na patelnię z cukinią. Dodaj utotowany wcześniej makaron.
6. Całość wymieszaj. Każdą porcję polej olejem lnianym.

 

Wartość energetyczna 1 porcji: 324 kcal
B: 36,2 g
T: 13,8 g
W: 9,5 g
Bł: 3 g

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

%d bloggers like this: