DIETETYK PRUSZKÓW, CATERING 537 845 776; 505 112 737
OK.PLAN

Prosta frittata z warzywami

Prosta frittata z warzywami

Składniki na 3 porcje:

  • 1/3 brokuła
  • 4 jaja
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki żółtej
  • 2 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 50 g mozzarelli light
  • zioła prowansalskie, cząber, pieprz czarny, sól himalajska

Przygotowanie:

1.  Ziemniaki obierz i pokrój w talarki. Na patelnię z 1 łyżką oleju rzepakowego wrzuć ziemniaki. Zmniejsz ogień i podsmaż je 10-15 minut, aż będą miękkie, ale nie będą się rozpadały.
2. Warzywa pokrój: cebulę w kostkę, tak samo paprykę na mniejsze kawałki, czosnek posiekaj. Brokuł sparz wrzątkiem, podziel na mniejsze różyczki.
3. Patelnię posmaruj olejem rzepakowym i podduś na niej wszystkie warzywa. Dopraw ziołami prowansalskimi.
4. W misce rozbij jaja. Dopraw ziołami, solą i pieprzem. Do masy dodaj ziemniaki, warzywa, i startą mozzarellę. Całość delikatnie połącz i wylej do naczynia żarooodpornego.
5. Piecz w 180 stopniach około 20-25 minut.

 

Wartość energetyczna w przeliczeniu na 1 porcję : 243 kcal

B: 17,5 g

T: 11,1 g

W: 17,0 g

Bł: 3,5 g

 

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *