DIETETYK PRUSZKÓW, CATERING 537 845 776; 505 112 737
OK.PLAN

Pomarańczowe ciasto z batatów na czekoladowym spodzie

Pomarańczowe ciasto z batatów na czekoladowym spodzie

Składniki:

 

  • 5 batatów
  • 3 pomarańcze
  • 160 g mąki owsianej 
  • 100 g granatu 
  • 100 g ksylitolu (masa)
  • 90 g oleju kokosowego
  • 1 jajo kurze
  • 50 g kakao
  • 40 g ksylitolu (spód)
  • 1 łyżka żelatyny 
  • 2 łyżki miodu pszczelego

 

Sposób przygotowania:

 

1. W misce połącz mąkę, jajko,kakao, ksylitol (40g), Olej kokosowy (60 g). Zagnieć ciasto, możesz dodać trochę wody.
2. Wyłóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia, włóż do lodówki na około 30 minut.
3. W tym czasie upiecz bataty. Wyszoruj je dokładnie i piecz w 180 stopniach około 30-40 minut (sprawdź czy są dobre za pomocą widelca).
4. Po wyjęciu batatów włóż do piekarnika na około 12-15 minut spód.
4. Krem:
Pomarańcze sparz, zetrzyj z nich skórkę, wciśnij sok i umieść skórkę i sok w małym rondelku wraz z miodem. Podgrzewaj na małym ogniu, aż większość soku wyparuje.
Obrane bataty, ksylitol (100g) i skarmelizowaną skórkę pomarańczową zblenduj. Połącz z rozpuszczoną w niewielkiej ilości wrzącej wody żelatyną. Tak powstałą masę wylej na spód. Posyp pestkami granatu i schowaj do lodówki na 2 godziny.

Wartość energetyczna jednej porcji (tutaj 16):

 

B: 4,1 g
T: 7,1 g
W: 29,4 g 
Bł: 4,2 g 

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

%d bloggers like this: