DIETETYK PRUSZKÓW, CATERING 537 845 776; 505 112 737
OK.plan

Pikantna pomidorówka z soczewicą

Pikantna pomidorówka z soczewicą




Składniki na 4-5 porcji:
– 1 L przecieru pomidorowego ( jeśli nie masz domowego, możesz użyć pomidorów świeżych lub z puszki)
– 150 g czerwonej soczewicy (wcześniej namoczonej)
– 2 łodygi selera naciowego pokrojonego w plastry (lub drobniej, jeśli wolisz)
– 250 g pieczarek pokrojonych w plastry
– 1 duża cebula pokrojona w piórka
– 2 duże czerwone papryki pokrojone w paski
– papryczka chilli (wedle upodobań)
– 4 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
– sok z cytryny
– papryka wędzona, kurkuma, sól
– 1 łyżeczka oliwy z oliwek do podania (na surowo)

Przygotowanie:
Cebulę szklimy z czosnkiem  i  selerem naciowy na posmarowanej olejem rzepakowym patelni – gotowe przekładamy do garnka. Patelnię po cebuli podlewamy niewielką ilością wody i wrzucamy na nią paprykę, którą chwilę dusimy. Do garnka z cebulą dodajemy przecier pomidorowy, soczewicę , paprykę i pieczarki. Dodajemy papryczkę chilli i przyprawy. Chwilę gotujemy (aż soczewica będzie miękka – około 6-10 minut). Doprawiamy do smaku papryką wędzoną, kurkumą, solą oraz sokiem z cytryny. Podajemy polane oliwą z oliwek.

Wartość energetyczna 1 porcji: 305 kcal
B: 17,01 g
T: 8,3 g
W: 46 g
Bł: 8,6 g

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

%d bloggers like this: