DIETETYK PRUSZKÓW, CATERING 537 845 776; 505 112 737
OK.plan

Pierogi orkiszowe

Pierogi orkiszowe

Nawet będąc na diecie, nie musisz rezygnować z ulubionych Wigilijnych dań! Chcemy, żebyś przeżył te Święta smacznie, zdrowo i (możliwie) lekko 🙂 Dzisiaj, chcąc rozszerzyć Twoje menu na kolację Wigilijną mamy dla Ciebie przepis na pierogi orkiszowe z kapustą i suszonymi śliwkami! Wypróbuj 😉 

Przygotowanie farszu z kapusty:

  • 400g kapusty kiszonej
  • 7 łyżek suszonego majeranku
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 3 liście laurowe
  • 3 ząbków czosnku, posiekanych
  • 8 śliwek suszonych, pokrojonych w plastry
  • 150ml czerwonego, wytrawnego wina
  • 100g namoczonych grzybów suszonych 
  • 1 posiekana cebula
  • 70g masła

Rozgrzej głęboką patelnię/garnek, dodaj masło, cebulę i 3 posiekane ząbki czosnku, pozostały majeranek, liście laurowe, śliwki, grzyby, całość podsmaż. Wlej wino, zagotuj. Dodaj kapustę i duś, do pożądanej miękkości (dolewaj stopniowo wody, tak aby kapusta się nie przypaliła). Dopraw solą i dużą ilością pieprzu. Pamiętaj, że farsz musi być wyrazisty, aby ciasto nie „zabiło” jego smaku. Po ugotowaniu kapusty całość zblenduj. 

Przygotowanie ciasta :

Składniki na ciasto (około 8 porcji) :
– 700g mąki orkiszowej
– ¾ szklanki wrzącej wody
– 3 łyżki oleju rzepakowego
– 1 jajko

Przygotowanie :
Mąkę sparz wrzątkiem, dodaj olej, wymieszaj. Wbij jajko i zagnieć ciasto. Ciasto podziel na 4 lub 5 porcji. Weź jedną z nich, pozostałe zawiń w folię ( tak aby ciasto nie obsychało). Rozwałkuj cienko ciasto. Wycinaj okręgi przy pomocy szklanki. Lep pierożki wypełnione farszem.

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

%d bloggers like this: