DIETETYK PRUSZKÓW, CATERING 537 845 776; 505 112 737
OK.PLAN

Pasta do chleba: Tapenada z fig i oliwek

Pasta do chleba: Tapenada z fig i oliwek

Składniki:

  • 150 g czarnych oliwek
  • 60 g suszonych fig
  • 45 g orzechów włoskich
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka kaparów
  • 0,5 ząbka czosnku
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • 1 szklanka wody

Przygotowanie:

1. Figi zalać wrzątkiem, odstawić przynajmniej na 15 minut.
2. Namoczone figi dokładnie zblenduj na gładką masę, dodaj pozostałe składniki (oprócz oliwy), blenduj pulsacyjnie. Na końcu dodaj oliwę, zmiksuj.
3. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

 

Wartość energetyczna w przeliczeniu na 1 porcję (tutaj około 9): 122 kcal
B: 1,2 g
T: 10,4 g
W: 5,3 g
Bł: 1,8 g

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

%d bloggers like this: