DIETETYK PRUSZKÓW, CATERING 537 845 776; 505 112 737
OK.PLAN

Owsiana tarta z truskawkowo-rabarbarowym wsadem

Owsiana tarta z truskawkowo-rabarbarowym wsadem

 

Składniki: 

  • 300 g mąki owsianej (pełnoziarnistej)
  • 150 g masła
  • 150 g ksylitolu – spód
  • 2 żółtka jaja kurzego
  • 500 g truskawek 
  • 4 łodygi rabarbaru
  • 50 g wiórek kokosowych
  • 150 g ksylitolu (lub mniej jeśli owoce są bardzo słodkie) – wsad
  • 1 łyżka żelatyny 

Przygotowanie:

1. Najlepiej jak użyjesz zimnego masła.
2. Ksylitol zmiel na puder.
3. Wszystkie składniki ciasta możesz wyrobić w malakserze kuchennym lub ręcznie.

Ręcznie:

Na stolnicy z mąki usyp „kopiec”, posiekaj z mąką zimne masło (drobno posiekaj). Dodaj żółtka i ksylitol, dokładnie zagnieć ciasto.
Ciasto odłóż do lodówki na 1h, 1/3 ciasta zostaw dłużej w lodówce.

Wsad:

1. Truskawki umyj, odszypułkuj.
2. Rabarbar umyj, zdejmij cienką skórkę, pokrój w kostkę.
3. W garnku uduś pokrojony rabarbar (w razie potrzeby dodaj wodę).
4. Do rabarbaru dodaj truskawki. Całość uduś.
5. Dodaj wiórki kokosowe gotuj na wolnym ogniu do zagęszczenia masy.
6. Jeśli masa jest zbyt płynna zagęść ją niedużą ilością żelatyny.

Formę na tarte wyklej ciastem. Zapiecz spód w temperaturze 180 stopni ok, 12-15 minut. Następnie spód wypełnij rabarbarowo-truskawkowym nadzieniem. Z pozostałej 1/3 części ciasta stwórz kratkę na tarcie. Ciasto rozwałkuj, podziel a paseczki, utwórz na wierzchu ciasta kratownicę. Całość zapiecz w 180 stopniach ok. 15-20 minut.

Wartości dla jednej porcji (tutaj 14):

E: 237,5 kcal
B: 4 g
T: 11,4 g
W: 28,8 g
Bł: 3,1 g

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

%d bloggers like this: